BEN BİLMEM BEYNİM BİLİR
BEN BİLMEM BEYNİM BİLİR

NÖROPOLİTİK, KARAR BİLİMİ, BİZ ZAVALLI SEÇMENLER VE OY VERME DAVRANIŞLARIMIZIN NEDENİ

Seçimlerinizde gerçekten özgür müsünüz?

Sürü psikolojisi oy verirken bizim için ne kadar önemli? Kaybeden siyasetçinin devam etme motivasyonu nedir? İnsanlar, oy verdikleri partinin seçim hilesi yaptığını duyunca ne düşünür? İnsanlar niçin güce yönelirler?

Seçim vaatleri bizi ne kadar kandırabilir?

Bu gibi pek çok çarpıcı sorunun cevabı, nöropolitik alanında dünyada ilk olan bir kitapta toplandı.

“Ben Bilmem Beynim Bilir’ kitabı kararlarımız ve seçimlerimizle ilgili çok çarpıcı sorulara cevap buluyor.

Kitapta, 60’ın üzerinde farklı bölümde nöropolitik, karar bilimi, seçmenlerin oy davranışlarının nedenleri gibi konular yer alıyor. Ele alınan konulardan dikkati çekenler ise şöyle: Arkaik propagandalar nasıl beynimizi bu kadar “aşırı” etkileyebiliyor? Ya mahalle baskısı? Nasıl partizan oluyoruz? Ya kumsal insanları? Oy vermek yerine niçin “boy” vermeyi tercih ediyorlar? Beynimiz istemesek de çıpalanıyor mu? Seçenin cahil cesareti konusuna ne dersiniz? Karar anının cazibesi hakkında ne düşünürsünüz? Peki, özgür irade bir yanılsama mıdır? İyi paketlemenin kötü seçenekler üzerindeki etkisi nedir?

Uğur Batı ve Orhan Erdem, bu gibi soruları sormak yanında, yaptıkları deneylerle insan psikolojisini ölçümleyerek, psikolojinin politika alanında nasıl ve nerelerde kullanılabileceğine dair çarpıcı sonuçlar sunuyorlar. Araştırmalarda 25 milyon satır ham EEG verisi işlendi. EEG, Eye Tracking, Facial Expressions, Elektrodermal Tepkime ve kalp ritmi araştırmaları ile onlarca denek üzerinde toplam 6 ay süren beyinbilim araştırmalarının sonuçları kitapta yer alıyor. Bu araştırmalar, Copenhagen Business School’da denemeleri yapılan, beyin dalgalarından satın alma ve yaklaşma/kaçınma motivasyonunun formülize edildiği dünyadaki ilk nöropolitik araştırması olma özelliği taşıyor.

Ben Bilmem Beynim Bilir, klasik bir siyasal iletişim kitabı olmaktan öte, içinde nörogörüntüleme araştırmaları barındıran bir karar kitabı olarak göze çarpıyor. Türkçe reklam dilinin temel repertuvarını orijinal bir araştırmayla ortaya koyarken, göstergebilimsel bakış açısını da anlatıyor. Kitap, özgün içeriği ve konuya yaklaşımı açısından sadece Türkçe iletişim yazımı için değil, dünya çapında da önemli ve özgün bir çalışma olarak göze çarpıyor.

Beyinbilim odağında karar bilimi, puslu mantığımız, eski beyni ikna etmek, oy verme davranışımız, nöropolitik ve kusursuz iktidarın yolu… Bu eşsiz kitap, orijinal beyinbilim araştırmalarıyla desteklenmiş özgün bir eser.

Harvard Business Review

Uğur Batı ve Orhan Erdem, anadamarda ilginç ve etkileyici bir alan yakalamış. Beyinbilim odağında kararlarımızın anatomisi konu edinilmiş. Partizanlık ve grup psikolojisi, maymunların ve insanların aldığı mantıksız kararlar, güç oyunları ve iktidar yanılgısı ve daha pek çok ilginç konu, çok çarpıcı bir üslupla işlenmiş.

The Bloomberg Businessweek

Üzerine bu kadar çok konuştuğumuz oy verme kararlarımızın beynimizdeki yansımaları… Kıskançlığın oy verme davranışındaki sarsılmaz etkisini bilmek ister misiniz? Hiç düşündünüz mü, oy vermede kadın erkek farklılığı olabilir mi? İzi sürülemez bir dehliz: seçim vaatleri ya da bir başka çarpıcı tespit: Özgür irade bir illüzyon mu? Uğur Batı ve Orhan Erdem’in ilham verici kitabı bize çarpıcı bir sorgulama alanı açıyor.

The Gate